Josefin Malmqvist

Hur mycket är en miljard?

2 kommentarer

Missade du Annika Lantz och Dick Kling på P1? De pratade om hur mycket en miljard är och vad man kan få för den. Hur många renoverade kök, dagisplatser eller JAS-plan räcker den till? Och är en politisk miljard annorlunda än en miljard på marknaden? Väldigt underhållande. Missade du inslaget igår (29de), kan du göra som jag och lyssna här. Dick börjar prata 23 minuter in i programmet.  

Om du inte redan läser hans blogg, kan du göra det här. Där kan man bland annat få upp förmögenhetsstatistik. Jag hittade följande info från SCB:

”Var tredje svensk har ingen förmögenhet alls, eller har till och med skulder som är större än kapitalet. 40 procent av svenskarna har ett nettokapital som är mindre än 4 000 kr och hälften av svenskarna har ett kapital som är mindre än 28 000 kr. Om vi bortser från värdet av egen bostad saknar 80 procent av svenskarna ett eget kapital. Även om den egna bostaden representerar ett förmögenhetsvärde känner sig knappast en normalfamilj med stora skulder på radhuset förmögen.”

Man blir ju mörkrädd! Är det för att 80% av befolkningen ständigt lever på marginalen och inte har möjlighet att stoppa undan lite pengar, eller för att man helt enkelt inte vet hur man sparar? Ut på marknaden med Er alla samhällsparatiserande studenter. Nu måste vi hjälpa till att få igång ekonomin! Eller kanske hjälpa till med ekonomisk rådgivning?

2 tankar om “Hur mycket är en miljard?

  1. I Sverige brukar man tala om ”arbetande fattiga” och det uttrycket tror jag beskriver situationen bäst. När den största utgiften vare sig är hyran, maten eller bostaden utan skatten så är det närmast omöjligt att kunna spara ihop tillräckligt med pengar. Det lönar sig helt enkelt alldeles för dåligt.

    Skattesänkningar, skattesänkningar och åter skattesänkningar kan få fart på sparandet i ekonomin. Det är ingen slump att hälen blir överkörd av kundvagnar den 25:e varje månad i matbutikerna på grund av överfulla köer eller att alla barer i landet överfylls av ”kungar” som tre veckor senare inte existerar längre.

    All heder åt den delen av befolkningen, som trots usla omständigheter, lyckas få ihop ett rejält sparande efter många års hårt arbete!

  2. Situationen är chockerande, framför allt eftersom det handlar om en så extremt stor andel av populationen. Precis, men då är det ju vårt ansvar att berätta om det.

    Därför behöver vi skattesänkningar, därför behöver människor känna att arbete lönar sig – och hur det ska gå till. Orsak och konsekvens. Det ska inte kunna vara så att man kan arbeta ett helt liv utan att få ihop ett sparkapital. Det är inte rimligt. Att dra upp Laffer kurvor hjälper ju knappast. Därför är det ju vårt ansvar som politisk engagerade/involverade/integrerade/emanciperade att informera om orsaken till problemen, för det är ju utan tvekan ett problem.

    Dags att göra någonting åt saken? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.