Josefin Malmqvist

Clinton won Kentucky – by a lot!

2 kommentarer

Slate wrote: ”Despite Hillary Clinton’s dominating win in Kentucky this evening, Barack Obama is still going to win enough pledged delegates to own the majority in that metric. He who holds the pledged-delegate majority holds the key to the kingdom, we’re told. But that doesn’t mean Clinton’s win will be for naught. Her queen-size victory may be enough to fortify her superdelegate friends who are still wary of flooding to Obama … for another week or two.” CNN has more updates.

Will she give up? Probably not. This prolonged battle is only hurting the Democratic party. The further they drag this fight, the more ground McCain will win. Shame they don’t realise that, or are just too proud to give up. I understand that they’ve invested so much time, money, emotion in this campaign, but it still comes down to who would do a better job serving their nation. This campaign has clearly not shown their best sides. Perhaps it’s time to reevaluate the system with delegates? In American politics, it is not necessary to be egoistic. Look at the Presidential election campaign of Bush – Al Gore, where Al Gore in the end handed over the post to his opponent, even though Al Gore himself had revieved a larger number of votes. Some would argue that he did this in service of democracy; it’s nothing we would see in today’s Sudan for example. Perhaps it’s time for Clinton to be the bigger person in this game?

Swedish media:

DN skriver: ”Hillary Clinton gick som väntat mot en övertygande seger i tisdagens demokratiska primärval i Kentucky. Enligt en prognos från tv-bolaget CNN när samtliga vallokaler i delstaten stängt kunde segermarginalen bli så hög som 30 procent. Men inte ens en ny stor framgång – hon vann förra veckans primärval i West Virginia med en marginal på över 40 procent – ser ut att räcka för att ge henne en chans att vinna den demokratiska nomineringen.”

Svenskan skriver: ”I Oregon väntas Barack Obama vinna. Där stänger vallokalerna klockan 05, svensk tid. I Kentucky står 51 delegater på spel och i Oregon 52. Inför tisdagens primärval leder Obama över Clinton när det gäller antalet superdelegaterna, med 303 mot 278. Clinton har 1 721 vanliga delegater jämfört med Obamas 1 913.” Karin Henriksson skriver vidare att: ”En talesman för hennes kampanj sa igår att det är ”noll procents chans” att hon ger upp denna vecka.”

För demokratins skull bör denna kapplöpning snart komma till ett slut, helst innan den gör det av naturliga skäl. Det är bara en fråga om hur lång tid det tar för Clinton att bita i det sura äpplet och ta ett steg tillbaka.

2 tankar om “Clinton won Kentucky – by a lot!

  1. I understand that they’ve invested so much time, money, emotion in this campaign, but it still comes down to who would do a better job serving their nation. This campaign has clearly not shown their best sides.

    Very good point! However, I suspect that whoever runs for president does so in order to please his/her ego, much more than in order to serve their Nation.

    I would claim that what you said can also be applied to voters: it’s all about choosing the candidate who would do a better job serving the nation. However, many voters seem to vote on a whim and choose candidate A over B because A seems like the kind of guy they would like to have a beer with, or whatever. Ahhh, if only rationality did not exist only on Economics books!

  2. Kanske behöver systemet en översyn. Vore det inte demokratiskt att alla får rösta innan valet är avgjort? Det är superdelegaternas uppgift att hjälpa till att nominera den kandidat som reflekterar väljarnas önskan.Som det nu fungerar styr superdelegaterna röstningen. Ju längre fram i tidtabellen en stats röstdag ligger, ju mer influence har resultatet. Det är samma stater som varje gång röstar bort de kandidater som de önskar. Obama vann i Caucus stater, där det tydligen förutsätters en viss stamina att rösta. Röstningen tar timmar. På ett håll i Maine måste röstdeltagarna hoppa över travade gymnastikbänkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.