Josefin Malmqvist

Ny generalsekretarare för NATO

Lämna en kommentar

Anders Fogh Rasmussen, Danmarks statsminister, blir ny generalsekreterare för NATO, meddelades det under 60-års jubileet.

Detta är en kanonnyhet för Sverige!  NATO har fortfarande inte tappat sin betydelse efter slutet på Kalla Kriget, som många förutstådde skulle ske. Däremot har NATOs roll förändrats. Sverige lyckades haka på som en ”free-rider” när det största hotet kom från ryssen. Idag ser läget helt annorlunda ut. NATO har snarare en viktig roll i att sprida liberala och frihetliga värden, världen över. I den utvecklingen bör Sverige vara med!

Men det är även viktigt att det är just Fogh Rasmussen som tar över rodret. Karikatyrerna i Jyllands-Posten 2006 ställde till en hel del tumult nere i Afghanistan och Pakistan, inte minst. Då stod Rasmussen stark på yttrandefrihetens sida och vägrade fördöma dessa bilder. Det är därför en viktig gest när just Rasmussen utses att leda fredsorganisationen; det sänder naturligtvis ut en viktig  de protesterande turkarna med flera.

Däremot är det ju lite synd om våra danska bröder som förlorar en trevlig statsminister.200px-rasmussen25042007

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.