Josefin Malmqvist

Det gäller att välja sina vänner.

4 kommentarer

Obama är i Port of Spain (Trinidad-Tobagos huvudstad) för the Organization of American States-konferensen.

Alla de 34 ”demokratiska” länderna i Amerika är där, med undantag för Kuba som blev utsparkade 1962. (Finns mycket intressant skrivit om Kubakrisen, t.ex. Peter Englunds essä i DN 1998)

Hur som helst, Obama är inte Kennedy, och mötet på Hyatt Regency hotel verkar gå bra för den amerikanska presidenten. Han lär ju tala god spanska, och med tanke på de andras bristande amerikanska  kan det nog komma väl till pass.

– ”I want to be your friend”, lär den venezuelanske vänsterledaren ha sagt på stapplande engelska, samtidigt som han tryckte den vänsterradikala boken Las venas abiertas de América Latina (The Open Veins of Latin America) i Obamas händer. Gulligt. Hoppas verkligen Obama läser den; det gäller att känna sina fiender.

Obama sträcker även ut en hand mot Kuba, och är villig att diskutera frågor så som knark, migration och ekonomi med kommunistdiktaturen. Visst skadar det inte att tänka i nya banor, och med Fidel numera i kölvattnet, och brodern Rául vid rodret kanske det är rätt att sträcka ut en hand. Men det gäller att Obama vet vad han gör. Kuba förändras sakta men säkert och den processen måste få fortsätta.Om man legitimerar regimen är det svårt att också kritisera den!

Ytterligare påtryckningar från väst är enda hoppet för det förskrämda folket på ön om en ljusnande framtid. Den dag Fidel Castro trillar av pinnen gäller det för västvärlden, med USA i spetsen, att vara på plats för att kunna hjälpa det kubanska folket slå in på demokratins och den fria marknadens bana. Den dagen gäller det att veta vem som är ens riktiga vänner.

4 tankar om “Det gäller att välja sina vänner.

 1. ”det gäller att känna sina fiender”

  Hur tänkte du här? Vem är fienden?

  Hela den Latinamerikanska kontinenten? Eller bara Eduardo Galeano?

  Och varför det? Har du läst boken? Vet du vad den handlar om?

  • Som en vän av frihet, demokrati och marknadsekonomi delar jag inte många av Eduardo Galeanos åsikter. Därför refererar jag skämtsamt till honom som en ”fiende”.

   Att känna sina politiska motståndare tror jag är otroligt viktigt. Det ger oss som har politiska åsikter åt ena eller andra hållet en möjlighet att vässa våra argument och stärkas i våra åsikter. Det är av samma anledning som jag läst ”Das Kapital”, Maos ”Lilla Röda”, ”Mein Kampf”, ”Kapitalismens utveckling i Ryssland” osv. Idag läste jag Hannah Arendts bok ”On Violence”. Det var längesedan jag läste en text som refererade till Engels så ofta, eller hyllade Noam Chomsky som en hjälte.

   ”Las venas abiertas de América Latina” är en vänsterskildring av ”européernas och amerikanernas ekonomiska och politiska utnyttjande av Latinamerika”. Tyvärr har jag ännu inte läst den, men ser framemot att göra det så fort jag får möjlighet! Har du?

 2. Amerikanska ar inte ett sprak hur mycket du an verkar tycka att USA ar toppen och demokratins vagga.

  • Amerikansk engelska är mycket riktigt en variant av det engelska språket som talas i USA. Efter att ha bott nästan två år i Oxford med riktig RP-engelska känns dock amerikansk engelska som ett helt annat språk, varför vi skämtsamt brukar referera till det så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.