Josefin Malmqvist

Summering av min politiska vår 2020

Det har varit en minst sagt ovanlig politisk vår. Efter att coronapandemin slog till med full kraft mot vårt samhälle har riksdagsarbetet fått ställa om, inrikes resor ställas in och mer tid fokuseras på att rädda svensk ekonomi och svenska jobb.

För att bidra till transparensen om hur jag förvaltat det förtroende som visats mig, väljer jag att kort summera mina politiska aktiviteter det senaste halvåret. Detta blir ett nedslag med exempel på vad jag gjort – den som önskar få en fullständig sammanställning rekommenderas i vanlig ordning att löpande följa mina sociala medier.

Tidigare summeringar finns längst ner i inlägget. Glad sommar!

 

Riksdagsarbetet
Jag har under våren varit en av de riksdagsledamöter som tjänstgjort på plats i riksdagen, och därmed fått hoppa in för kollegor i en lång rad olika utskott. Riksdagsarbetet har fokuserats till ett ”allmänt utskott”, där samtliga beslutsärenden samlats och vi som tjänstgjort avverkat utskott efter utskott på löpande band. 

Därutöver har en stor del av min tid spenderats i finansutskottet, där Moderaterna bokstavligt talat drivit regeringen framför oss, för att rädda svensk ekonomi och svenska jobb. Ett imponerande arbete under ledning av Elisabeth Svantesson och Edward Riedl. Här summerar Elisabeth delar av de frågor vi moderater drivit igenom.

Innan coronapandemin slog till hann jag besöka OECD i Paris, för möten med deras forskare och specialister om arbetslinjen i allmänhet och integration och jämställdhet i synnerhet. Läs mer om besöket här.

Ser framemot att efter sommaren kliva på rollen som bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, under Carl-Oskar Bohlins föräldraledighet.

 

Moderatkvinnorna
Resan för att göra Moderatkvinnorna till en relevant politisk röst för kvinnor i hela Sverige har fortsatt.

Reformarbete
Första veckan i mars lanserade vi Moderatkvinnornas reformarbete, vid ett seminarium i riksdagen. Seminariet kan ses i efterhand här.

Med utgångspunkt i de samhällsproblem kvinnor i Sverige upplever i sin vardag, har vi tillsatt fem grupper:

Reformer inom miljö och klimat, under ledning av Sofia Arkelsten, konsult och tidigare bl a miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna. I gruppen ingår: Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker, Sara Jendi Linder, kommunpolitiker, Roslana Cederhage, politisk sekreterare och Kajsa Glittvik, Moderata Studenter.

Reformer inom integration, under ledning av Anna af Sillén, kommunalråd i Nyköping. I gruppen ingår: Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö, Amanda Broberg, Timbro förlag, Dalila Alibasic, Moderat Skolungdom och Ung Företagsamhet och Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Reformer inom trygghet, under ledning av Louise Meijer, riksdagsledamot i justitieutskottet. I gruppen ingår: Åsa Ågren Wikström, regionpolitiker i Västerbotten, Christine Hanefalk, branschchef Sveriges Hamnar och kommunpolitiker Upplands Väsby,  Sofia Andersson, ordförande Justitiapriset och politisk sekreterare, och Pernilla Ohlin Beji, politiskt sakkunnig, Region Stockholm.

Reformer för kvinnors företagande, under ledning av Linda Frohm, företagare och regionråd. I gruppen ingår: Susanne Ydstedt, företagare, Ida Karlbom, företagare och kommunikationschef, Theresa Rosbäck, företagare samt Ida Drougge, riksdagsledamot.

Reformer för ekonomi och jobb, under ledning av undertecknad. I gruppen ingår Carolina Lindholm, doktorand i nationalekonomi och tidigare politiskt sakkunnig på finansdepartementetKatarina Brännström, riksdagsledamot, Johanna Hornberger, kommunpolitiker och politiskt sakkunnig och Edvin Alam, politisk sekreterare,.

Arbetet leds skickligt av Annsofie Thuresson.

Digital föreläsningsserie
Vi har arrangerat en digital föreläsningsserie, på Moderatkvinnornas Facebooksida, där vi ställt oss frågan: hur påverkar coronapandemin vårt samhälle? 

Elisabeth Svantesson, om jobb och ekonomi.

Lina Skandevall, Företagarna, och Anna af Sillén, ordförande Moderata Företagarrådet, om kvinnors företagande.

Ulf Kristersson, om Sverige efter corona.

Olga Persson, Unizon, om våld i nära relationer.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, och Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson, om hjältarna i coronakrisen. 

Tidning
Inom kort kommer första numret att Moderatkvinnornas tidning landa i brevlådorna. Det är en moderat tidning, huvudsakligen skriven av kvinnor. Håll utkik på Facebook – mer inom kort! 

 

Talarengagemang
Efter att coronapandemin slog till i mitten av mars, ställdes alla besök och resor in. Mot slutet av våren valde sedan fler och fler att gå över till digitala föredrag.

Moderatkvinnorna, Västra Götaland

Moderatkvinnorna Västerås

Aktion MKF

Moderaterna i Lerums ledarskapsutbildning

Moderaterna i Växjö

Moderaterna i Tyresö

Moderaterna i Örebro

Moderatkvinnorna i Stockholms stad

Seminarium om surrogatmödraskap, i riksdagen

MSUs ledarskapsutbildning MÅNS

Moderaterna i Avesta, om arbetslinjen

Hur står det till med jämställdheten i Sverige? Seminarium i riksdagen.

Hur får vi fler kvinnor i politiken, hos TCO

Malmömoderaterna, om jämställdhet

Moderaterna i Trollhättan, om jämställdhet

Moderaterna i Gnesta

Moderaterna i Burlöv

Digitalt: M-talks om skattereform och återhämtning, tillsammans med Niklas Wykman

Digitalt: MST Örebro

Digitalt: Moderaterna i Värnamo

Digitalt: MUF Jönköping

Digitalt: Moderatkvinnorna Norrbotten

Digitalt: våld i nära relationer, Stefan Olsson, regionråd Uppsala

Digitalt: Digitala akademin, om sociala medier

Digitalt: Moderatkvinnorna i Dalarna

Digitalt: Moderaterna i Västmanland

Digitalt: Om Moderaternas framtid, Rud Pedersen

Digitalt: Om arbetslinjen för Moderaterna i Stockholm

Digitalt: Moderaterna i Upplands-Bro

Digitalt: Utrikes födda kvinnors företagande, FORES

Digitalt: MSTs spetsutbildning för tjejer, Q-akademin

Digitalt: Kävlinge MUF (Instagram)

 

Verksamhetsbesök
Efter att coronapandemin slog till med full kraft i mitten av mars, fick alla inplanerade verksamhetsbesök ställas in. Därför blev det betydligt färre besök denna termin än jag vanligtvis gör.

Vulvamottagningen i Angered

Besök i Växjö på tema våld i nära relation, hedersförtryck och föräldrasvenska

GKN i Trollhättan

Kvinnojouren Duvan

Malmö kvinnojour

Söderbergs åkeri, Karlskoga

Cleanhouse

Media

Under våren har jag skrivit i en lång rad lokaltidningar runt om i landet, om våld i nära relationer i spåren av Corona, både tillsammans med Ulf Kristersson och tillsammans med lokala företrädare för Moderatkvinnorna. Har även skrivit i en rad tidningar om behovet att skärpa straffen för grova sexköp.

Jag deltog i SVT Agenda den 8 mars, för att besvara frågan varför Sverige ännu inte haft någon kvinna som statsminister.

Jag deltog i SvD ledarpodd, om slöjförbud.

 

Moderaterna i Sundbyberg
Blev under våren omvald som ordförande för Moderaterna i Sundbyberg. 5:e helåret som ordförande förpliktigar. Tack för förtroendet!

 

Fredag med Josefin
Jag fortsätter spela in ett avsnitt av Fredag med Josefin varje vecka – för att beskriva vad jag gör i min roll och kommentera aktuella händelser.

Tusen tack till alla som tittar och kommenterar. Samtliga avsnitt finns på min Facebooksida samt på kanalen på Youtube.
Övrigt
Utöver ovan nämnda arrangemang, har jag givetvis haft en lång rad besök, möten och andra aktiviteter för att samla in kunskap och opinionsbilda för de frågor jag driver. I riksdagen jag har bland annat fått besök av MUF Väsby.

 

Tidigare summeringar

Hösten 2019

Våren 2019

Hösten 2018

Våren 2018

Hösten 2017

Våren 2017

Hösten 2016

Våren 2016

 

Glad sommar!