Josefin Malmqvist

Almedalsvecka fokuserad på integration och delaktighet

Även om tre dagar återstår på Almedalsveckan känns det redan lite lugnare i Visby. Själv stannar jag till söndag, men har nu haft mitt sista panelsamtal och passar därför på att summera veckan så långt.

För min del kretsar veckan främst kring olika typer av integrationsinsatser: att riva regelmässiga hinder för att korta vägen till arbete och förbättra insatser så som SFI och vuxenutbildning. Det är inte klokt att det ska handla om ganska enkla lagstiftningsmässiga hinder som sätter käppar i hjulen för att nyanlända ska komma i arbete!

Jag har bland annat argumenterat för:

  • Alla nyanlända ska, från dag 1, få en kompetenskartläggning för att få berätta vad de kan och vad de vill arbeta med. Vi har flera bristyrken i Sverige samtidigt som utbildad arbetskraft sitter på boenden och är frustrerade för att de inte får arbeta. Så får det inte gå till!
  • Migrationsverket måste prioritera att handlägga arbetstillstånden, de så kallade AT-UND, för de asylansökande. Det är oacceptabelt att människor som kan och vill arbeta hindras av byråkrati. Om Migrationsverket inte hinner med bör man överväga att ge alla tillstånd att arbeta eller praktisera tillsvidare.
  • Eftersom nyanlända inte får öppna bankkonto innan de har fått permanent uppehållstillstånd, och därför inte kan få lön utbetald, bör ICA-korten som de nyanlända får sin dagersättning på kunna användas. Om det innebär att Skatteverket inte kan följa upp inbetald inkomstskatt, bör arbetsgivarna kunna betala in inkomstskatten. Alla bör få samordningsnummer automatiskt.

 

Här på ICA Bankens seminarium på temat: Hur kan nyanlända integreras i den svenska ekonomin? tillsammans med Angeles Bermudez-Svankvist, Verksamhetsutvecklare, Migrationsverket, Harry McNeil, Vd, Hero Sverige AB och Marie Halling, Vd, ICA Banken.

 

Panelsamtal hos Grant Thronton på tema: Ta bort hindren och hjälp fler nyanlända in i privata näringslivet!

Samtalet kan ses här i efterhand. Deltagare: Roland Dansell, moderator, Grant Thornton, Satisch Sen, moderator, Kaleidoscope, Elisabeth Due, Icahandlarnas förbund, Per-Erik Eriksson, Partner Agaton Communications, Fredrik Gren, Vardaga.

En annan aspekt på frågorna rör vår krisberedskap. Många kommuner, landsting, länsstyrelser med flera blev tagna på sängen under höstens stora flyktingvåg. I ett samtal med Svante Borg, förbundsdirektör, Storstockholms brandförsvar, Patrik Åhnberg, samhällsbyggnadsdirektör, Länsstyrelsen Stockholm och Marie Ljungberg Schött, akutsjukvårdslandstingsråd, SLL, pratade vi om vad Stockholmsregionen kan lära av London och hur vi kan bli bättre på att rusta oss för det oförutsedda.

 

Ett annat område som jag följt under veckan har varit SFI, där vi i Sundbyberg nu står inför en upphandling som jag hoppas ska kunna bidra till innovation och nytänkande. Vi behöver uppmuntra till fler att tänka utanför boxen och våga testa nya metoder. Det ska vi försöka göra!

Utöver panelsamtal har jag även deltagit i rundabordssamtal,  luncher, möten, mingel och middagar och fått nya idéer, knutit nya kontakter och inspirerats!