I helgen skriver Vi i Sundbyberg om vår omdaning av SFI och vuxenutbildningen i Sundbyberg. Bakgrunden är den stora ökning av antalet elever som vi ser redan idag och framförallt som vi väntar oss framöver.
Istället för att, som idag, köpa enstaka SFI-platser utan avtal (mellan 30-40% av våra platser), vill vi övergå till auktorisation. Det innebär att leverantörer – andra kommuner, frivilligorganisationer eller privata anordnare – får möjlighet att auktorisera sig om de uppfyller våra kvalietskrav och är beredda att leverera till vår angivna ersättning. Det innebär att vi får möjlighet att ställa samma kvalitetskrav på alla som erbjuder SFI till sundbybergarna – oavsett driftsform.
För eleverna blir skillnaden, utöver tydligare kvalitetskrav och ett mer kostnadseffektivt system, också att det blir lättare att välja. Idag får elever möjlighet att välja en annan utförare efter samtal med vår rektor. Efter infört auktorisationssystem kommer vi tydliggöra vilka utförare som är auktoriserade och som det därmed finns möjlighet att välja mellan samt vad de erbjuder – och det blir helt upp till sundbybergarna att välja. Det innebär således ett lyft för sundbybergarna. Därutöver planerar vi att stärka studie- och yrkesvägledningen för att underlätta valet med det övergripande målet: att korta vägen till jobb.
Eftersom vi dessutom planerar att införa auktorisation inom grundläggande vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser kommer möjligheten att bygga individuella program och lösningar öka – så att varje sundbybergare får en individuell väg till egen försörjning. Utgångspunkten ska inte vara vilka kommunala insatser eller platser vi råkar ha lediga – utan vad vad varje individ behöver.
Förändringar väcker känslor. Jag har full respekt för de SFI-lärare som i tidningen och i sociala medier uttrycker oro och ställer frågor om beslut som påverkar deras arbetssituation. Det är naturligt. Samtidigt har jag svårt att förvänta mig någon dramatisk förändring för vår egen undervisning: den har ett gott rykte och ligger i Hallonbergen där många elever bor. Det är därför sannolikt att många elever även fortsatt kommer att välja den.
Det sagt kan aldrig vår politiska utgångspunkt vara att först och främst skydda vår egen verksamhet – vår utgångspunkt måste alltid vara sundbybergarna och i detta fall hur deras väg till jobb blir kortast. Att kommunen bedriver SFI-undervisning är inget självändamål.
Vi har ett ansvar att förvalta skattebetalarnas pengar på mest kostnadseffektiva sätt och ställa krav på god kvalitet. Det görs inte idag. Vårt främsta mål är att korta vägen till egen försörjning för sundbybergarna, och det tror vi att vi gör genom ett flexibelt system där vi betalar efter resultat.