Josefin Malmqvist

Almedalsveckan 2018

Nu lämnar jag Visby för i år, efter en lärorik och intensiv Almedalsvecka. Jag har deltagit i en lång rad panelsamtal, rundabordssamtal och enskilda möten med intresseorganisationer, företag och forskare. Veckan handlar för mig om att berätta om Sundbyberg som gott exempel på minskat utanförskap – men också att själv få nya inspel, idéer och inspiration.

Kommenterar veckan och vad jag tror att höstens val kommer handla om, i veckans avsnitt av Fredag med Josefin

För mig har det huvudsakligen kretsat kring följande teman:

Hur vi minskar utanförskapet

Exempelvis:

 • Panelsamtal om lokal arbetslinje, med Oliver Rosengren och undertecknad, modererade av Niklas Wykman. Vi kommenterade den lokala handbok i arbetslinjen, som vi skrev tidigare i våras, tillsammans med Anna Jähnke, Helsingborg, och Lars Rådén, Solna.

  img_4386img_44002018-07-04 Artikel Trollhättan om bidrag

 • Rundabordssamtal hos Almega Serviceföretagen om offentlig upphandling och hur servicebranschen kan bli en jobb- och integrationsmotor i Sverige.

  img_4403-1 img_4402-1

 • Middagssamtal hos Svenskt Näringsliv om hur vi kan lägga ner Arbetsförmedlingen, och vad som borde komma istället.

  img_4428

Hur vi förbättrar kompetensförsörjningenExempelvis:

Andra frågor

Exempelvis:

 • Rundabordssamtal hos Systembolaget om ungas psykiska ohälsa. Det finns tydliga kopplingar mellan missbruk och psykisk ohälsa, men det krävs mer forskning om sambanden. Lyfte fram hur vi just nu utvecklar hur vi arbetar med ungas missbruk och förebyggande insatser för att motverka psykisk ohälsa.

  img_4406

 • Samtal om framtidens resande, hos SJ.