Josefin Malmqvist

Bostäder till nyanlända i Sundbyberg

På kvällens social- och arbetsmarknadsnämnd gav den grönblå majoriteten förvaltningen i uppdrag att hantera bosättningslagen i enlighet med följande inriktning.

I korthet:

  • Vi tillhandahåller bostäder i 2 år, under etableringstiden. Under tiden får man hjälp att söka bostad/ställa sig i bostadskö etc. Om man inte fått bostad efter 2 år får man även hjälp att söka bostad i andra kommuner.
  • Kommunen står som hyresvärd, och hyr ut i andrahand till de nyanlända.
    Oavsett om det är i Förvaltaren, ombyggda lokaler, hos privatperson eller dyl.
  • I kontraktet som kommunen skriver med de nyanlända så skriver vi att den nyanlände förutsätts delta i etableringsinsatser, dvs språk och jobb-insatser.
    Även om det inte är juridiskt bindande så tror vi att det skickar en viktig signal.

***

Många uppgifter cirkulerar om hur kommuner väljer att hantera Lag (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning, den så kallade bosättningslagen, som riksdagen fattade beslut om i våras. Olika kommuner har gjort olika tolkningar av lagen och därför har vi känt behov av att göra vår tolkning.

I korthet innebär lagen att varje kommun åläggs en del av Sveriges samlade flyktingmottagande. Kommunens uppdrag är att ordna boende för anvisad nyanländ.

Sundbybergs stad är ålagd att ordna bosättning åt 78 nyanlända invandrare för 2016 och 143 nyanlända invandrare 2017. Lagstiftningen antas gälla över tid och en ordnad process för att hantera implikationerna för den kommunala verksamheten är därför nödvändig.

För att etableringen ska kunna påbörjas utan fördröjning behöver kommunen hantera bosättningslagen. Nya lösningar kommer krävas för att bosättningslagen inte ska bli en fråga om sociala kontrakt inom socialtjänsten. Där behöver bostäderna som finns tillgängliga prioriteras för exempelvis våldsutsatta kvinnor och barn.

Kommunstyrelsen fattade den 10 oktober 2016 beslut om en Handlingsplan för bostadsförsörjning för vissa nyanlända. Exempel på former av boenden inkluderar:

  • omställning av befintliga lokaler
  • modulbostäder
  • avtal med Förvaltaren
  • privata fastighetsförvaltare
  • privatuthyrning.

Boendeplatserna eller bostäderna bör ha god spridning och vara kostnadseffektiva.

Sundbybergs stad tillhandahåller bostäder under etableringstiden, s k etableringsbostad. Under tiden får den nyanlände stöd att söka bostad, ställa sig i bostadskö etc. Efter den tvååriga etableringen ankommer det på den anvisade att hantera bostad i eller utanför Sundbybergs stad. På så sätt fullföljer Sundbybergs stad sitt åtagande i bosättningslagen, och upprätthåller samtidigt personligt ansvar och krav på motprestation.

Sundbybergs stad står som hyresvärd under etableringsperioden, och hyr ut i andrahand till de nyanlända. Syftet med etableringen är att snabbt bereda nyanlända möjlighet att bli delaktiga i samhället. I kontraktet som kommunen skriver med de nyanlända ska det därför förtydligas att den nyanlända förväntas delta i etableringsinsatser, dvs språk och arbetsmarknadsinsatser, efter inspiration från bl a Vallentuna kommun.

Det uppdrag som den grönblå majoriteten i social- och arbetsmarknadsnämnden ikväll la till förvaltningen finns här.

Statistik om flyktingmottagande i Sundbyberg

  • Fram till idag har Sundbyberg tagit emot 72 av 78 nyanlända på anvisning.
  • 2016 har vi hitintills tagit emot 4 familjer på anknytning (varav 3 till ensamkommande).
  • Sundbyberg hade den 1/11: 559 asylsökande EBO i kommunen och 93 asylsökande ensamkommande.
  • 2017 ska Sundbyberg ta emot 143 och 17 ensamkommande.

Mer statistik finns här. 

Mer om detta rapporteras bland annat i Vi i Sundbyberg och Dagens Samhälle.

dagens-samhalle-bostader-nyanlanda-nov-2016