Idag presenteras social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsplan och budget för 2018. Det är en budget som prioriterar ordning och reda i ekonomin, stärkt integration och ett minskat utanförskap i Sundbyberg.
Några av de viktigaste satsningarna:
Satsning på vuxenutbildningen
Vuxenutbildningen är central för omställningen på arbetsmarknaden, och möjligheten att omskola sig. Därför är nämndens största satsning just på en utbyggd vuxenutbildning för att fler Sundbybergsbor, gamla och nya, ska få fler chanser i livet.
Omfattning: 9,6 miljoner kronor
Kvalitetskansli
Ett kvalitetskansli inrättas för att följa upp all nämndens verksamhet. Kansliet får i uppdrag att följa kvalitet och resultat i samtliga verksamheter i egen och extern regi, följa upp avtal och utveckla arbetet med ledningssystem för kvalitet. Detta för att säkerställa att vi alltid får mest kvalitet ut av varje skattekrona.
Omfattning: 5 tjänster
Etableringslån
Nämnden beslutar i samband med verksamhetsplanen 2018 att övergå till etableringslån för nyanlända. Idag kan nyanlända ansöka om försörjningsstöd till glappet som uppstår för de nyanlända som saknar egen försörjning, efter LMA-ersättning (för asylsökande) och innan etableringsersättningen betalas ut (efter att individen är inskriven i etableringen hos Arbetsförmedlingen). Det är viktigt för att inskärpa att det är arbetslinjen som gäller och nyanlända ska därför inte börja med att söka försörjningsstöd.
Satsning för att rekrytera och behålla socialsekreterare
En av nämndens stora utmaningar är fortsatt att rekrytera och behålla skickliga socialsekreterare. Under 2016 och 2017 har ett grönblått Sundbyberg beslutat att tillföra sammanlagt 25 nya tjänst för socialsekreterare (nära 30%ig ökning). Nämnden har även tagit fram en kompetensförsörjningsplan och introduktionsplan för nya medarbetare.
Nästa steg är därför att ytterligare involvera medarbetarna i arbetet med att höja kvaliteten och arbetsmiljön, och för det görs nu en riktad satsning.
Nytt mottagningscenter för nyanlända
För att bättre samordna arbetet med mottagandet av nyanlända, samt förkorta tiden det tar för nyanlända att komma in i samhället, inrättas ett mottagningscenter för samlade kontakter med nyanlända. Här inryms även myndighetskontakter samt andra nämnders verksamhet mot nyanlända, så som kontakter med förskola, skola, föreningsliv och äldreomsorg.
Verksamhetsplanen i sin helhet finns här.