I veckan kom Arbetsförmedlingen med en ny rapport kring kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Det är verkligen ingen munter läsning.
I Stockholms län har utrikes födda män högre sysselsättningsgrad än inrikes födda män i resten av riket (se ex Länsstyrelsen i Stockholms läns rapport ”Läget i länet” från maj 2017), men kvinnorna hamnar på efterkälken.
Arbetsförmedlingens genomgång visar att en majoritet av kvinnorna är lågutbildade med grundskola eller kortare utbildning. Bland de över 45 år är 2 av 3 lågutbildade. De slutför i lägre utsträckning sin etableringsplan, tar del av färre insatser, går i lägre utsträckning vidare till jobb.
OECD visade redan i sin integrationsrapport 2016 att bara 5% av personerna som är inskrivna i etableringen har vuxenutbildning i sin etableringsplan. Samtidigt som mer än hälften har kort utbildning. Istället prioriterar Arbetsförmedlingen kortare CV-kurser. Det går helt enkelt inte ihop.
Sverige bör bland annat:
- Ta bort retroaktiviteten i föräldraförsäkringen helt.
- Inför kvalificering till välfärdssystem, inklusive föräldraförsäkringen.
- I större utsträckning erbjuda SFI i kombination med träning för praktiska yrken.
- Införa tydligare aktivitetskrav i försörjningsstödet.
- Erbjud fler kvinnor, tidigare, relevant utbildning och arbetsmarknadsnära insaser.
Dessa och fler förslag finns med i flera av de politikutvecklingsarbeten (exempelvis Resan in i Stockholm) som jag varit med och tagit fram under året. Då kan vi vända denna trend!