Socialstyrelsen har publicerat en ny kartläggning av hemlösheten i Sverige, och det är en bekymmersam läsning. Hemlöshet är alltid ett personligt trauma, och när barn påverkas blir det extra känslosamt.
Inga barn ska vara hemlösa i Sverige 2017. Socialstyrelsen uppskattar att det finns 10 000 hemlösa hushåll med barn i Sverige idag, och detta bör vara främsta prioritet att lösa.
Socialstyrelsen uppskattar att hemlösheten i landet ökat, jämfört med den senaste mätningen 2011. Totalt uppskattas drygt 30 000 personer vara hemlösa, men 51 kommuner har valt att inte delta i mätningen varför Socialstyrelsen uppskattar en ökning av hemlösheten.
UTDRAG FRÅN RAPPORTEN
- Bara 8% har en lön som huvudsaklig inkomst. 45% har försörjningsstöd.
- Andelen utrikes födda har ökat till 43%, från 34% 2011.
- 1/3 har behov av stöd mot missbruk.
- 1/3 har barn under 18 år.
- Hemlöshet definieras i fyra olika typer:
- Situation 1: Akut hemlöshet
- Situation 2: Institutionsvistelse och stödboende
- Situation 3: Långsiktiga boendelösningar
- Situation 4: Eget ordnat kortsiktigt boende
- Nästan hälften, 49%, ingår i situation 3, d.v.s bor i socialt kontrakt eller träningslägenhet, vilket ligger i linje med vår bild i Sundbyberg.
SUNDBYBERG
För Sundbybergs del ökar hemlösheten – från 71 personer år 2011 till 217 personer i år. Det ligger i linje med den övergripande utvecklingen och är dessvärre ingen överraskning. Precis som i den nationella statistiken har vi ett stort behov av sociala kontrakt eller träningslägenheter – Sundbyberg har 140 sociala kontrakt, vilket motsvarar nästan 65% av hemlösheten. Eftersom Sundbyberg hade 84 sociala kontrakt 2011 är det därför rimligt att anta att 2011 års uppskattning av hemlösheten var i underkant.
Vi har i Sundbyberg sett en kraftig ökning av egenbosatta nyanlända, s k EBO, sedan 2011 och, liksom i den nationella statistiken, ser vi att de är överrepresenterade bland personer som saknar förankring på bostadsmarknaden. Våren 2016 kom bosättningslagen, och även de nyanlända som just nu bor i etableringskontrakt i kommunerna räknas in i statistiken som hemlösa.
Sundbyberg växer snabbast i landet, och bostadspriserna stiger snabbt. Det är en fantastisk utveckling. Populariteten innebär att priserna stiger, vilket i sin tur leder till en förändrad demografi. Sundbyberg är inte längre samma stad som för 20 år sedan. Precis som i extremfallen Manhattan i New York eller Mayfair i London gör tiden och utvecklingen att nya grupper flyttar in.
Vår viktigaste åtgärd är att fortsätta minska utanförskapet. Den röda tråden i hemlöshetsstatistiken är just avsaknaden av en egen inkomst. Utan ett jobb med en stabil inkomst är det nästintill omöjligt att få ett bostadskontrakt – oavsett kötid. Därför måste vi fortsätta arbeta för att alla Sundbybergsbor som kan och vill arbeta ska ha ett jobb att gå till!
ÅTGÄRDER
- Den viktigaste åtgärden är att ha ett jobb. Utanförskapet dominerar statistiken. Bara 8% har lön som huvudsaklig inkomst. Genom arbete kommer en stabil inkomst, referenser och möjlighet att få en egen bostad.
- Sundbyberg bygger mest i landet, och fler kommuner behöver bygga mer.
- Bosöksskola stöttar utsatta grupper i sökandet efter en egen bostad. Sundbyberg är Sveriges till ytan minska kommun, och tyvärr kan inte alla bo här. Bosöksskolan har visat sig viktigt för att komma vidare från tillfälligt boende till en egen bostad. I den ingår också stöd i att leta efter en realistisk bostad utifrån sin privatekonomi.
- Fortsatt arbete för att förebygga vräkningar. Vi antog en handlingsplan mot hemlöshet i maj 2016, och arbetet utvecklas nu. I den nationella statistiken uppger 20% att avhysning var en bidragande orsak till hemlöshet.
- Förebyggande arbete vid placeringar. Har gett förvaltningen i uppdrag att alla placeringsbeslut ska innehålla ett avsnitt om bostadssituation. Vi ser fler och fler onödigt långa placeringar till följd av att personen inte har någon bostad att flytta hem till. Därför behöver vi arbeta mer förebyggande.
MER STATISTIK
- I juni 2016 gav majoriteten förvaltningen i uppdrag att göra en kartläggning av socialtjänstens arbete med bostäder. Kartläggningen av Sundbybergs socialtjänsts arbete med bostäder återrapporterades i februari 2017.