Josefin Malmqvist

Hur mycket är en miljard?

Missade du Annika Lantz och Dick Kling på P1? De pratade om hur mycket en miljard är och vad man kan få för den. Hur många renoverade kök, dagisplatser eller JAS-plan räcker den till? Och är en politisk miljard annorlunda än en miljard på marknaden? Väldigt underhållande. Missade du inslaget igår (29de), kan du göra som jag och lyssna här. Dick börjar prata 23 minuter in i programmet.  

Om du inte redan läser hans blogg, kan du göra det här. Där kan man bland annat få upp förmögenhetsstatistik. Jag hittade följande info från SCB:

”Var tredje svensk har ingen förmögenhet alls, eller har till och med skulder som är större än kapitalet. 40 procent av svenskarna har ett nettokapital som är mindre än 4 000 kr och hälften av svenskarna har ett kapital som är mindre än 28 000 kr. Om vi bortser från värdet av egen bostad saknar 80 procent av svenskarna ett eget kapital. Även om den egna bostaden representerar ett förmögenhetsvärde känner sig knappast en normalfamilj med stora skulder på radhuset förmögen.”

Man blir ju mörkrädd! Är det för att 80% av befolkningen ständigt lever på marginalen och inte har möjlighet att stoppa undan lite pengar, eller för att man helt enkelt inte vet hur man sparar? Ut på marknaden med Er alla samhällsparatiserande studenter. Nu måste vi hjälpa till att få igång ekonomin! Eller kanske hjälpa till med ekonomisk rådgivning?