Innovationer bidrar till självbestämmande inom äldreomsorgen

Besökte imorse ett intressant seminarium i regi av EY i Almedalen på tema ny teknik inom äldreomsorgen. När befolkningen åldras och allt fler kommer behöva omvårdnad ställer det stora krav på nytänkande inom äldreomsorgen. Utan större resurser, och med allt fler som ställer högre krav måste vi gemensamt bli bättre på att tänka smartare.

På seminariet deltog bland annat Västerås stad som infört möjligheten för äldre att ha bl a robotar försedda med kameror som hjälper till att hålla uppsikt nattetid, utan att väcka den äldre var tredje timme. Det är ett erbjudande om trygghet som många äldre och anhöriga är väldigt nöjda med. Andra exempel inkluderar möjligheten till samtal över Skype med anhöriga och personal.

Jag gjorde i förra veckan ett spännande besök på det unga företaget Silver Life som tittar särskilt efter ny teknik och innovationer inom äldreomsorgen. Silver Life har som affärsidé att erbjuda ett flexibelt boende, där du som senior kan flytta in i en lägenhet med tillgång till städning och gemensam restaurang med kock redan i 60-års åldern. Då får du tillgång till service och gemenskap, och den trygghet som det för med sig. När du sedan får större behov av omvårdnad, så att du behöver hjälp dygnet runt, flyttar du in på äldreboendet som ligger vägg i vägg. På så sätt fattar du beslut om din ålderdom redan innan du blivit för dålig för att mäkta med att läsa på. Det är ett spännande koncept som nu sprider sig till fler kommuner i Stockholms län, från Nacka till Upplands Väsby, och det ska bli väldigt spännande att följa när det första boendet står färdigt om några år.

Flexibiliteten förstärks av ny teknik. Nya tryckkänsliga golv kan exempelvis programmeras så att om en person som inte brukar vara uppe på natten plötsligt går upp så larmas personalen. Eller om den äldre faller så känner golvet av detta. Det gör att de äldre inte behöver störas under natten, men kan ändå känna sig trygga med sin tillsyn.

Ett annat exempel är intimhygien. När jag besökte Tokyo i oktober blev jag varse att japanska robot-toaletter fanns överallt. Dessa självrengörande toaletter skulle kunna vara ett alternativ för äldre som inte vill ha en främmande hand i rumpan.

Den nya tekniken skapar således möjligheter och en självständighet för våra äldre. Men när vi politiker ställer kvalitetskrav i upphandlingar eller avtal inkluderas ofta krav på en viss personaltäthet. Men vad är egentligen kvalitet? Nya robotar och smarta toaletter innebär en frihet och självständighet, men kostar samtidigt mer pengar i investering. Samtidigt som behoven av exempelvis nattbemanning skulle kunna minska av tryckkänsliga golv så ställer vi krav personaltäthet, som då i realiteten minskar möjligheten att införa den nya tekniken. Här måste vi bli bättre på att våga tänka nytt.