Josefin Malmqvist

Ja visst gör det ont när plånboken gapar.

Sitter på flygbussen ut till Bromma igen. Har varit två trevliga dagar i huvudstaden i norr.

Gick bl.a. på Nationalmuseum för att se utställningen med Henri de Toulouse-Lautrec.  Härlig utställning som jag helt klart kan rekommendera! Även konstfack hade en utsällning som hette To use Lautrec (gratis) som var kreativ och inspirerande. Lustigt det där med kultur-finansiering förresten. Snacka om att vi varit, och till viss mån fortfarande är, bortskämda i Sverige. Läs förresten Erixons klockrena bloginlägg på ämnet. Numera kostar det 80 kronor för en student att gå in på Nationalmuseum. Kommer på mig själv med att muttra inombords om hur dyrt det är. Men hur skulle en statligt finansierad kultur vara försvarbar? Det handlar bara om att vi i Sverige vaggats in i en tro om att museibesök är gratis; ofta utan att resonera kring var pengarna kom ifrån från början. Ingenting är gratis.

Varför skulle någon i Norrland eller Skåne, genom höga skatter, finansiera mitt museibesök i Stockholm? Nej, i själva verket betalar jag gärna för att gå på Lautrec-utställningen. Uppenbarligen var utställnigen värd 80 kronor; inte bara enligt min mening utan också alla de andra hundratals besökare som fyllde museet i förmiddags.

Tyvärr måste jag sluta här; bussturen ut till Bromma tar ju inte mer än 15 minuter. Läs gärna Boyes dikt. Vacker klassisk läsning en vårdag som denna.