Summerar nu mitt första halvår som kommunalråd i Sundbyberg med ansvar för jobb, integration och socialtjänst. Det har varit en intensiv, spännande och lärorik tid med högt tempo och stora förändringar.
Jag tror att oavsett vilket parti som styrt en kommun under så många år är det lätt att tillslut bli hemmablind. Att inte se de stora utmaningar som tornar upp sig framför sig och ibland kanske välja lite enklare vägar.
Mitt första halvår har därför präglats av att vända på alla stenar jag stöter på och utvärdera, följa upp, prioritera, strukturera. Storstädning. Och den kommer få fortsätta. Det handlar inte bara om att lägga om inriktningen på vad vi gör, ett första steg handlar minst lika mycket om att utvärdera vad vi gör. Om vi inte följer upp resultatet av våra insatser kan vi inte veta om vi gör rätt.
Ny politisk inriktning
Vi kommer steg för steg lägga om politiken för att bättre kunna följa upp resultat av våra insatser och använda skattebetalarnas pengar på mest effektivt sätt samtidigt som vi säkerställer kvaliteten för sundbybergarna som behöver stöd. Vi har under våren börjat inom en rad områden:
- Ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd/socialbidrag. Det ska alltid löna sig att arbeta, även i Sundbyberg. Därför har vi tagit fram riktlinjer för bedömning av ekonomiskt bistånd, FUT-handläggare som följer upp felaktiga utbetalningar, vi erbjuder hembesök och inför närvarokrav i de insatser som inte tidigare haft det.
- Arbetsmarknadsinsatser: nu utreder vi kommunens arbetsmarknadsinsatser för att hitta förbättringar, kompletteringar och för att kunna ställa krav på närvaro i insatser. Alla som har ekonomisk bistånd pga arbetslöshet ska ha en insats, 8 timmar om dagen.
- Vi ser över hur förvaltningen arbetar med bostäder, för att effektivisera. Idag har vi personer placerade på HVB-hem till stora kostnader för att de inte har någon annanstans att flytta. Samtidigt kommer vi behöva ett stort antal nya bostäder för flyktingar. Då behöver vi tydliggöra hur vi prioriterar och fördelar.
- Vi har antagit en strategi mot hemlöshet, som fokuserar på det förebyggande arbetet.
Verksamhetsbesök
Har under våren, minst en gång i veckan, gjort gjort verksamhetsbesök. Vårens besök har kretsat kring stadens egna verksamheter för att få en bättre bild av verksamheten och få möjlighet att träffa personalen.
Polisen i Rissne och Hallonbergen tillsammans med Tomas Tobé, vilket jag bland annat skrivit om här och här.
Enheten för arbete och integration, Sundbyberg
Enheten vuxen och omsorg inom myndighet
Mottagningen
Budget- och skuldrådgivning, konsumentvägledning
Enheten för ekonomiskt bistånd
Lötsjöteamet öppenvård
Enheten för barnskydd och sociala insatsgruppen
Daglig verksamhet på Arbetssupporten, Sturegårdens affär, Ekservice och Oceanen
Personligt stöd
Familjevården och ensamkommande barn
Föräldrastöd
Media
Det är roligt att mediebevakningen av vår omläggning av politiken varit så stor. Minst en artikel i veckan har någon av lokaltidningarna skrivit om vår nya inriktning. Därutöver har flera andra mediekanaler rapporterat, bland annat SVT Stockholm som vid fyra tillfällen under våren rapporterat om Sundbybergs social- och jobbpolitik:
– Trygghet i Rissne och Hallonbergen
– Omläggning av politiken kring ekonomiskt bistånd
– Maratana-församlingen och att vi inte längre köper platser där
– Vårt första boende för ensamkommande barn
Politikutveckling
Våren har präglats av flera politikutvecklingsprocesser som nu dragit igång.
- Jag är glad att få vara del av Nya Moderaternas nationella reformgrupp, under ledning av Niklas Wykman. Syftet med gruppen är att ta fram nya reformer för Sverige, med utgångspunkt i forskning och lärdomar från andra länder. Vi har påbörjat vårt arbete under våren och jag ser fram emot att i sommar få läsa
- Har fått förmånen att leda Nya Moderaterna i Stockholms stad och läns arbetsgrupp på tema Resan in i Stockholm – jobb, integration och näringslivsklimat. Vi har inlett vårt arbete och jag ser fram emot att tillsammans med Christofer Fjellner, Johanna Sjö, Charlotte Broberg, Jimmy Baker, Fredrik Saweståhl, Ida Drougge, Dag Klackenberg, Helena Walentowicz och Fredrik Wevle utveckla offensiva förslag för hur jobben ska bli fler och komma fler till del i Stockholm.
- Ansvarig för Moderatkvinnorna i Stockholms läns politikutvecklingsarbete. Från att MQ tidigare har drivit väldigt spretiga frågor har vi efter ett analysarbete landat i tre frågor där MQ kan bidra till partiets centrala politikutveckling. Vi har bland annat tillsatt tre politikutvecklingsgrupper: jobb och jämställdhet, under ledning av Johanna Hornberger, välfärd, under ledning av Sophie Silverryd och integration, under ledning av Veronika de Jonge.
- Därutöver har vi även dragit igång ett lokalt politikutvecklingsarbete i Sundbyberg som kommer ta fart under hösten.
Övriga åtaganden i urval
- Jag har modererat ett panelsamtal om psykisk ohälsa och offentliga finanser på Sverigemötet.
- Jag har varit runt och talat, bland annat om integration för Nya Moderaterna i Sörmland.
- Jag deltog i en rad paneler och rundabordssamtal under Almedalsveckan, vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg.
Nya Moderaterna i Sundbyberg
Jag tog för ett halvår sedan även över som ordförande för Nya Moderaterna i Sundbyberg. Där har vi nu tydliggjort föreningens prioriteringar genom att ta fram verksamhetsplaner och budget för föreningens arbete, vi har lagt om fokus från internt till mer extern kommunikation och fortsätter kampanja och värva medlemmar till Nya Moderaterna. Bland annat fick får Alla hjärtans-dags-kampanj stort genomslag, i bl a Dagens Opinion.
Nu väntar lite välbehövlig avkoppling med tid för reflektion och ladda batterierna inför en än mer spännande höst!
Glad sommar!