Nu inför vi äntligen valfrihet för de i behov av samhällets stöd

2018-02-19 Valfrihet inom socialtjänsten

Inom Sundbybergs socialtjänst finns idag ingen valfrihet för dig som enskild Sundbybergarsbo. Det är socialtjänsten som väljer utförare för dig, inte du som enskild.

Det tycker vi är fel. Därför gav vi redan hösten 2016 förvaltningen i uppdrag att göra en genomsyn av alla nämndens verksamheter, och återkomma med en tidsplan för hur vi kan utöka valfriheten för alla Sundbybergsbor i behov av samhällets stöd – inom samtliga insatser.

Nu tar vi äntligen första steget.

På social- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde den 22 februari väntas nämnden besluta att gå vidare med valfrihet inom de första insatserna:

 

1.Korttidstillsyn

Idag har 26 personer beslut om korttidstillsyn i Sundbyberg.

Ungdomar med funktionsnedsättning som är över 12 år och behöver tillsyn efter skolan erbjuds korttidstillsyn från den termin de fyller 13 år. Insatsen kan behållas lika länge som barnet går kvar i skolan om behov finns. Tillsynen kan vara före och efter skoldagen, under lovdagar och studiedagar.

 

2. LSS-bostad för vuxna och barn

Klarar du inte av att bo i en vanlig bostad på grund av din funktionsnedsättning finns bostäder med särskild service.

Ett särskilt boende riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning och inte klarar av att bo i en vanlig bostad utan behöver mer omfattande stöd och service. Det finns olika former av boenden, till exempel gruppbostad eller servicebostad.

56 personer har denna insats idag.

3. Boendestöd 

Boendestöd är en socialpedagogisk insats som ges till dig som bor i ett eget boende och har en psykisk funktionsnedsättning. Du får ett praktiskt och socialt stöd. Det kan till exempel handla om att planera vardagen, ta kontakt med myndigheter, knyta sociala kontakter, bryta isoleringen samt även ett praktiskt stöd i det egna hemmet.
Finns idag i egen regi och har tidigare inte upphandlats.

121 brukare idag.

4. Sysselsättning enligt SOL

51 Sundbybergsbor har idag sysselsättning enligt SOL.

Om din funktionsnedsättning medför nedsatt arbetsförmåga som gör att du inte kan arbeta i ett vanligt arbete, har du möjlighet att få stöd genom kommunen. Du som är i yrkesverksam ålder kan få en sysselsättning där du får aktiviteter eller arbetsuppgifter som anpassas efter dina intressen, behov och möjligheter.

I Sundbyberg finns det dagliga verksamheter där du kan få en sysselsättning. De dagliga verksamheterna är uppdelade i arbetsinriktade eller aktivitetsinriktade insatser.

 

5. Familjerådgivning

Kommunen har enligt socialtjänstlagen skyldighet att erbjuda
familjerådgivningsverksamhet till sina invånare. Familjerådgivningssamtal syftar till
att bearbeta samlevnadskonflikter i parförhållanden och familjer.

På månadens nämndsammanträde går vi även vidare med beslut om valfrihet för familjerådgivningen. Även här bör den enskilda familjen få möjlighet att välja utförare. Läs mer här. 

Familjerådgivningen hade under 2017 189 unika ärenden.

***

LOV-avtal, och därmed den reella valfriheten för Sundbybergsbor, är tänkta att börja gälla senare i år eller senast från 1 januari 2019 (beroende på nuvarande avtal).

Läs ärendet i social- och arbetsmarknadsnämnden här.

Därefter tillkommer övriga insatser efterhand.

***

Bakgrund

I december behandlade nämnden en kartläggning av social- och arbetsmarknadsnämndens alla verksamheter inom socialtjänstlagen (SOL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Hela kartläggningen finns här.

Den visar att Sundbyberg saknar valfrihet för samtliga kartlagda insatser. Så här ser det ut för övriga kommuner i Stockholms län, enligt förvaltningens sammanställning.

2018-02-19 LOV enligt SOL och LSS

Samtidigt så pågår också ett arbete med att prissätta alla nämndens egna verksamheter, för att få en bild över vår kvalitet och kostnadseffektivitet. Nästa steg blir därför att inom samtliga områden få en bild av vad dagens verksamhet kostar och hur vi säkerställer att vi med valfrihet också uppnår en högre kvalitet och kostnadseffektivitet.