Idag har regeringen beslutat att höja riksnormen i försörjningsstödet. Det innebär att alla som lever på socialbidrag får höjt bidrag. Extra stor höjning får bidragstagare med barn. Det är ett beslut i helt fel riktning!
Höjda bidrag innebär att skillnaderna mellan bidrag och arbete minskar, vilket därmed minskar drivkrafterna att ta ett jobb.
Det är dessutom vi i kommunerna som får stå för notan. Regeringen uppskattar merkostnaden för kommunerna till 200-300 miljoner kr/år. Det innebär en merkostnad för Sundbyberg på ca 1 miljon kr/år.
Fler barn behöver föräldrar och förebilder som går till jobbet – inte till socialtjänsten!
***
I Sundbyberg har vi i två års tid aktivt arbetat med att att minska utanförskapet, och få fler Sundbybergsbor i arbete. Vi har bland annat:
✅ Ställa krav på motprestation på alla med arbetsförmåga.
✅ Motverka och polisanmäla fusk och felaktiga utbetalningar.
✅ Tagit fram riktlinjer för bedömning av försörjningsstöd, för att säkerställa rättssäker och restriktiv bedömning.
Och det har gett resultat! Vi har det lägsta antalet hushåll med socialbidrag på 8 år, och vi har minskat kostnaderna med en tredjedel på två år.
Istället för att höja bidragen borde regeringen:
- Utöka aktivitetskraven till att omfatta alla med socialbidrag. Idag får vi t. ex inte ställa krav på föräldralediga nyanlända att delta i SFI eller missbrukare att delta i behandling.
- Gör riksnormen till ett nationellt bidragstak, inkludera bostadskostnader och ta bort möjligheten att betala ut extra försörjningsstöd.
- Inför ett nytt jobbskatteavdrag, men fokus på lägre inkomster. Det måste bli mer lönsamt att arbeta.