Josefin Malmqvist

Regeringen lämnar utrikes födda kvinnor utanför

Idag på internationella kvinnodagen skriver jag tillsammans med ordföranden för Moderatkvinnorna i Stockholms län, Emma Feldman, i Dagens Samhälle, om våra förslag för att få fler utrikes födda kvinnor i jobb.

Läs artikeln här.

Dagens Samhälle utrikes födda kvinnor

Flyktingkrisen kommer att påverka oss för lång tid framöver. Redan i dag tar det dubbelt så lång tid för kvinnor som för män att integreras i Sverige. Regeringen saknar inte bara reformer för att förbättra integrationen, regeringen slår även undan fötterna på välfungerande reformer.

Genom att halvera rut-avdraget, som bidragit till ökat kvinnligt företagande och möjlighet till självförsörjning, försämras möjligheterna att få ett jobb. Nya siffror från Skatteverket visar att antalet rut-företag redan minskat med 4 500 stycken jämfört med februari 2015.

Utanförskapet måste minska. Därför presenterar vi tre konkreta förslag för att förbättra möjligheterna för utrikes födda kvinnor att få ett jobb.

För vissa familjer som får ekonomiskt bistånd riskerar inkomsten att minska om en eller båda föräldrarna får ett jobb. Vi tycker att jobb alltid ska löna sig. Därför införde alliansregeringen en jobbstimulans på 25 procent för den som har försörjningsstöd.

Det innebär att bidraget inte dras undan i ett slag om du får ett jobb, i stället sker en successiv avtrappning för att underlätta övergången till arbete.

Vi vill nu utöka denna jobbstimulans till 40 procent så att egna ansträngningar för att få det första jobbet lönar sig mer. För en ensamstående tvåbarnsförälder som fått ett halvtidsjobb som vårdbiträde skulle detta kunna innebära en tusenlapp till varje månad.

I dag jobbar färre nyanlända kvinnor än män. Dessa kvinnor är även underrepresenterade i förberedande utbildning och arbetspraktik. Vi vill att fler ska förberedas för den svenska arbetsmarknaden och att insatser ska ske så tidigt som möjligt. Fler nyanlända kvinnor ska delta i arbetsförberedande insatser.

Vi vet att svenska språket är centralt för integrationen. Sfi på grundnivå ska därför vara obligatorisk. Vi vill även att Arbetsförmedlingen ska genomföra uppsökande verksamhet och stärka samarbetet med företag för att fler kvinnor ska komma in på arbetsmarknaden.

Förstärk samhällsorienteringen genom att göra den obligatorisk. Syftet med samhällsorienteringen är att berätta om Sverige och beskriva hur det svenska samhället fungerar och på så sätt underlätta integrationen.

Alla nyanlända ska ha genomgått samhällsorientering inom ett år och frånvaro ska leda till nedsättning av ersättning.

Moderatkvinnorna utvecklar nu vår politik för att minska utanförskapet och korta vägen till arbete för de kvinnor som vill starta ett nytt liv här.  Om vi ska nå målet om full sysselsättning måste vi se till att alla som vill och kan får möjligheten att få ett jobb.

Vi måste ge de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden de verktyg som krävs för att få en lön och uppleva arbetsplatsgemenskap.

Då duger det inte med en regering som aktivt motarbetar nyanlända kvinnors möjligheter att få ett jobb. Genom att halvera rut-avdraget höjs trösklarna in på arbetsmarknaden vilket försämrar integrationen. Vi vill bedriva en aktiv jämställdhetspolitik där de mest utsatta är i fokus.

 

  • Emma Feldman, oppositionsråd, Järfälla (M)
  • Josefin Malmqvist, kommunalråd (M), ansvarig politikutveckling för Moderatkvinnorna i Stockholms län