Josefin Malmqvist

Summerar mitt första år som kommunalråd – och mitt politiska år 2016

Avrundar nu mitt första år som kommunalråd i sundbybergarnas tjänst. Och vilket år det har varit! Tänkte försöka mig på att knyta ihop mitt politiska år och reflektera över utmaningarna framöver.

Politisk förändring i grunden
Politiskt har vi i grönblått påbörjat genomgående förändringar genom att metodiskt vända på sten efter sten och ställa krav på resultatuppföljning och att varje skattekrona används där den gör mest nytta. Det handlar också om att återvända till kärnuppgiften.

Ordning och reda
Tänk vad nya ögon kan göra för en verksamhet. När kommunfullmäktige nu antagit en styrmodell skapar det förutsättningar för att arbeta utifrån en tydlig målstyrning – för hela verksamheten. Budget ska vara det främsta styrdokumentet för hela verksamheten (inte ett ”visionsdokument” som jag förstått tidigare varit fallet).

Nu har vi tydliggjort alla enheters ansvar att följa budget, bland annat genom att låta de enheter som har stora budgetavvikelser komma till nämnden och redovisa varför.

Det innebär också en genomgång av nämndens ansvarsområden och vilka uppdrag förvaltningen arbetar med. Uppdrag som inte faller inom kärnuppdraget ska utvärderas mot samma måttstock – värde för varje skattekrona och resultat det skapar.

Färre i bidrag – fler i jobb josefin3
Det ska alltid löna sig att arbeta. Sundbyberg är den kommun i länet med tredje högst kostnader för försörjningsstöd per kommuninvånare. Så behöver det inte vara. Hälften av våra bidragstagare har arbetslöshet som huvudskäl – samtidigt som arbetsmarknaden skriker efter kompetens. När fler arbetar frigör vi resurser som

Har rapporterats i media bland annat här och här:

Traditionell individ- och familjeomsorg
Ett av de områden som genomgått störst förändringar, men som kanske inte syns så tydligt utåt än, är den traditionella individ- och familjeomsorgen.

Det handlar exempelvis om en kraftig personalökning: inför 2016 tillförde vi 19 tjänster och inför 2017 ytterligare 5,5 tjänster. Det är en kraftig ökning med fokus på barn och unga! Samtidigt har vi fått in nytt ledarskap, efter långa perioder med konsulter, och vi inför ett nytt introduktions- och traineeprogram för att locka nya medarbetare.

Det handlar också om att säkerställa lika och rättssäkra bedömningar för att inget barn i Sundbyberg ska riskera att fara illa. Nya rutiner och riktlinjer utarbetas för att det ska finnas en tydlighet och transparens.

Flyktingmottagande
Vi är stolta över vårt höga flyktingmottagande. Men det ställer också krav på oss att ge de människor som söker sig hit en trygg start med utgångspunkt i eget ansvar.

  • Sundbyberg har tagit emot alla anvisade flyktingar i år (till och med en extra!). Berättar mer i Mitt i Sundbyberg. 
  • Alla flyktingar erbjuds bostad i två år, s k etableringsbostad. Under tiden hjälper vi till att söka bostäder i andra kommuner, ställa i bostadsköer och söka andrahandskontrakt. Berättar mer i Dagens Samhälle. 
  • Diskussioner med Arbetsförmedlingen om utökat samarbete under etableringen. Vi vet att majoriteten av de som avslutas från etableringen inte går till egen försörjning. Då behöver vi tidigare arbeta aktivt för att stärka varje individ och korta vägen till jobb eller studier.

Värderingar
Det har under året också – överraskande nog – blivit en del samtal om grundläggande värderingar.

Att frågan om vårt beslut att inte placera utsatta barn och föräldrar på sekten Maranatas Pilgrimshotell skulle väcka så mycket känslor, också inom etablerade partier, överraskar. En församling som är för barnaga, mot homosexualitet och abort, är inte lämpade att ta emot utsatta barn som farit illa.

Nu innan jul fick jag tillfälle att prata om vår nya satsning mot hedersrelaterat förtryck. Alla flickor, pojkar, män och kvinnor i Sundbyberg ska kunna känna sig fria att fatta beslut om sina egna liv. Därför ska vi göra vad vi kan från kommunens sida för att förebygga förtryck.

Företagsbesök
Vårens verksamhetsbesök kretsade i stor utsträckning kring stadens egna verksamheter, och de enheter som faller under mitt ansvarsområde. Under hösten har fokus istället legat på de företag som vi samarbetar med – bland annat genom vår advisory board för ensamkommande flyktingbarn och stadens sommarjobbare.

Några av företagen jag besökt: Förvaltaren, Skandia fastigheter, Café Boulevard, Ica LandsvägenStella Nova förskola, Vardaga på Ekbacken.

Har även besökt Vardagsfrid, tillsammans med Anna af Sillén, oppositionsråd i Nyköping och XIntLiving med Erik Andersson, riksdagsledamot från Täby. Och Svenska Frisörskolan för samtal om bristyrken och vägar in för nyanlända.

I grönblå gruppen i nämnden har vi bland annat besökt Blå vägen i Spånga, kvinnojouren Somaya och ett av kommunens LSS-boenden Vandraren.

Därutöver har jag tillsammans med Oliver Rosengren, Anna Jähnke och Lars Rådén besökt Vallentuna, Sollentuna, Solna och Nacka för inspiration och inspel kring arbetsmarknadsinsatser, näringslivsklimat, vuxenutbildning och flyktingmottagande.

Inom ramen för politikutvecklingsarbetet Resan in i Stockholm har jag även besökt Uber, Dice och Arlanda flygplats.

Politikutveckling
Jag är engagerad i flera politikutvecklingsprojekt – på alla nivåer – varav jag leder tre.

  • Resan in i Stockholm – regional
    Har förmånen att få leda en av Stockholmsmoderaternas politikutvecklingsgrupper – Resan in i Stockholm – inom jobb, integration och tillväxt.I gruppen ingår: Charlotte Broberg, Fredrik Saweståhl, Dag Klackenberg, Jimmy Baker, Johanna Sjö, Ida Drougge, Christofer Fjellner, Helena Walentowicz och Fredrik Wevle.

halvtidskonventet tidigare i höstas fick vi tillfälle att presentera våra preliminära slutsatser och ett första utkast på rapporten. Därutöver har vi gjort företagsbesök på bl a Uber och Arlanda flygplats.

Som ett led i arbetet har vi spelat in filmer med kloka personer för att få inspel till arbetet och samtidigt bidra till att sprida deras klokskap. Här finns de första fyra filmerna med Günther Mårder, Maria Rankka, Nima Sanandaji och Edward Hamilton.

Vi har också arrangerat ett första seminarium om integrationslösningar. Nästa seminarium blir den 17 januari.

  • Reformgruppen – nationell
    Under ledning av riksdagsledamot Niklas Wykman ingår jag i Nya Moderaternas reformgrupp, som ska ta fram evidensbaserade och internationellt beprövade reformer för Sverige. Arbetet kommer presenteras under januari och februari 2017.I gruppen ingår politiker och forskare: David Linden, Carolina Lindholm, Johan Hultberg, Johanna Sjö, Gustav Nilsonne, Andreas Löwenhöök, Torbjörn Tegnhammar, Jacob Lundberg, Gustav Schyllert och Alexander Abenius.
  • Trygghet att lita på – nationell
    Ingår i Nya Moderaternas nationella arbetsgrupp inom trygghet, säkerhetspolitik, försvar och internationella relationer. Arbetet leds av Tomas Tobé och är tänkt att mynna ut i en proposition till nästa arbetsstämma.
  • Moderatkvinnorna Stockholms län – regional
    Moderatkvinnornas politiska engagemang har spretat mellan en lång rad olika frågor tidigare. Därför tog jag initiativ till ett samlat och brett politikutvecklingsarbete för Moderatkvinnorna i Stockholms län, inom ramen för mitt styrelseuppdrag. Utgångspunkt togs i de samhällsfrågor som är viktigast för de som bor i Stockholms län och samtidigt frågor där vår bedömning är att Moderaterkvinnorna kan bidra.Tre områden prioriterades: jobb och jämställdhet, välfärd och integration. Grupperna leds av Johanna Hornberger, Sophie Silverryd och Veronika de Jonge.  Arbetet kommer knytas ihop under första kvartalet 2017. Några bilder från uppstartsmötet finns här.
  • Nya Moderaterna i Sundbyberg – lokal
    Lokalt i Sundbyberg har vi i år tillsatt fyra politikutvecklingsgrupper: trygghet, bostadsbyggande, utbildning och – den jag leder – ekonomi och jobb.Arbetet har pågått under hösten och kommer presenteras i samband med årsmötet i slutet av februari. Gruppernas rapporter blir sedan grunden för det valmanifest som ska arbetas fram under nästa år.


Partiföreningen
Summerar nu också mitt första år som föreningsordförande, då jag i december gick in som tf ordförande (även om årsmötet är först i februari). Det har varit ett spännande år med hög aktivitet! Vi har dragit igång en kandidatskola, under ledning av Morgan Lindqvist, vi har dragit igång ett politikutvecklingsarbete, vi har utvecklat vår kampanjverksamhet under ledning av Alex Karlsson och Staffan Sundén, vi har gjort om vårt koncept för våra populära fester – nu alltid med en politisk talare och en egenavgift på 100 kr. Stort tack till Ina Djurestål, Eva Pavoni och Nickan Zetterlund för detta arbete.

Andra åtaganden
Det är svårt att summera allt som hänt under detta långa år. Har också varit runt och talat i länet och utanför, bland annat i Lund och i Eskilstuna.

Nästa steg: 2017
Under 2017 är några av målen att vi ska:

  • Få auktorisation på plats inom SFI, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser, med tydliga drivkrafter mot egen försörjning.
  • Utvidgat närvarokrav i alla arbetsmarknadsinsatser.
  • Påbörja ett arbete med ökad valfrihet inom våra utförarverksamheter: LSS och socialpsykiatri. Första steget är att ändra det interna arbetssättet: genom att låta budget följa beslut kan vi synliggöra kostnader och lättare jämföra olika alternativ.
  • Utöka vår missbruksvård med evidensbaserade metoder.
  • Aktivt arbete med handlingsplan mot våld i nära relationer och mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Mer återstår således att göra, men vi har gjort en fantastisk resa under detta år. Stort tack till alla medarbetare för hårt arbete för att utveckla Sundbyberg tillsammans och tack till ett Grönblått Sundbyberg för ett händelserikt, lärorikt och intensivt 2016! Ser framemot kommande utmaningar!

Gott Nytt År!

PS. Första halvåret summerade jag här.