Byggsektorn har idag stora rekryteringsbehov och behovet väntas fortsätta öka. Samtidigt är arbetslösheten bland utrikes födda och unga vuxna med ofullständig gymnasial utbildning hög. Därför gör nu bostadsbyggarna Solna, Sundbyberg och en handfull andra aktörer gemensam sak och tar initiativ till ett nytt projekt för arbetsplatsförlagd utbildning inom byggsektorn.
– Bygg är idag ett bristyrke, vilket hämmar bostadsbyggandet och tillväxten. Genom att ge fler nyanlända möjlighet att snabbare komma i jobb i byggsektorn förbättras integrationen och vi får fler bostäder, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd, Sundbybergs stad.
– Att lära sig jobbet på jobbet och samtidigt få svenska språket på köpet kommer bli en viktigt pusselbit i framtidens arbetsmarknad. Vi kommer behöva tänka nytt för att få fler nyanlända i jobb framöver, och detta kan vara ett sådant initiativ, säger Josefin Malmqvist (M)
Projektet kommer ledas av Solna stad och kommer ske i samverkan med näringsliv och fackförbund. Solna och Sundbyberg är två av de kommuner som bygger mest i landet.
– Solna ska leda ett regionalt arbete för att få fler att jobba i byggsektorn. Genom att utveckla verktyg för att fler kan lära sig bygg ute på arbetsplatser kommer vi skapa fler vägar till arbete, säger Lars Rådén, kommunalråd (M), Solna stad.
– Utbildningsplatser som förläggs ute i arbetslivet är bra för att validera kunskaper, vilket vi måste bli bättre på för att klara integrationen av de många nyanlända som kommer. Idag är det väldigt mycket krångel att skapa dessa utbildningsplatser och det ska vi nu förenkla, fortsätter Lars Rådén (M).
Bakgrundsinformation
Projektidén kommer att skapa nya metoder och verktyg för organisering av kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande och validering. Projektet ska förstärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv för nytillträdande på arbetsmarknaden. Detta kommer att skapa bättre förutsättningar för jämställdhet, mångfald och långsiktig kompetensförsörjning inom byggsektorn.
Projektet söker om upp till 20 miljoner kronor från Europeiska socialfonden som förväntas falla ut i oktober.
Projektet ska starta i november 2016 och pågå i tre och ett halvt år.
Projektet kommer att drivas i regional samverkan av Solna stad som är projektägare tillsammans med samverkanspartners Sundbybergs stad, Nacka kommun, Värmdö kommun, byggföretag såsom NCC, Peab, Rikshem, byggnadsindustrins yrkesnämnd, Byggnads fackförbund, Arbetsförmedlingen, Kommunförbundet Stockholms län samt branschorganisationer.
Josefin Malmqvist,
Kommunalråd (M), Sundbyberg stad
Ansvar för socialtjänst, arbete och integration
0736-947974
Lars Rådén
Kommunalråd (M), Solna stad
Ansvar för arbete och integration
0735-415434