Sundbybergsmodellen – så ska alla sundbybergare komma i jobb

sundbybergsmodellentwittermedtext-1

Sundbyberg tar nu fram en egen modell för att få fler kommuninvånare i jobb. Modellen, som kombinerar inspiration från Stockholms stads jobbtorg med erfarenhet av kostnadseffektivitet och flexibilitet från Nacka, ska nu utredas för att börja gälla under 2017.

– Vi står redan idag inför en stor utmaning där majoriteten av de som är aktuella hos oss inte får en insats. Samtidigt ska vi göra oss redo att ta emot många nya sundbybergare. Vi behöver en palett av insatser för att alla ska få en möjlighet att komma till i jobb eller studier, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd för jobb, integration och socialtjänst i Sundbyberg.

Sundbyberg sticker ut negativt när det gäller arbetslöshet och nivå på socialbidragsutbetalningar jämfört med grannkommunerna. Samtidigt har staden idag ett begränsat utbud av insatser för att stötta arbetslösa sundbybergare i jobb.

– Vi behöver betydligt fler verktyg i vår verktygslåda, men om kommunen själv ska utföra alla dessa olika insatser skulle det bli väldigt dyrt. Därför vill vi bjuda in andra aktörer att erbjuda insatser i ett peng-system, säger Josefin Malmqvist (M).

Vid social- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde den 27 september tas första steget mot den nya modellen genom att gå vidare med planeringen för en LOV-liknande upphandling av stadens arbetsmarknadsinsatser, SFI och grundläggande vuxenutbildning.

– Vi hoppas på fler kreativa lösningar för att få sundbybergare i jobb genom att vi kombinerar arbetsmarknadsinsatser, SFI och vuxenutbildning. Då kan individuella program sättas ihop utifrån individens behov, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd.

Sundbybergs nya modell för arbetsmarknadsinsatser – Sundbybergsmodellen

  • Alla unga vuxna och personer med ekonomiskt bistånd som är aktuella hos staden ska få en individuell kartläggning och bedömning av sin arbetsförmåga.
  • Utifrån varje individs behov tas en individuell plan fram och personen coachas till lämpliga insatser.
  • Genom auktorisering är förhoppningen att en bredd av olika insatser ska kunna erbjudas, och coacherna slussar rätt i utbudet för att hitta ett skräddarsytt program.
  • Närvarokrav ska gälla i insatserna. De som lever på försörjningsstöd ska göra allt de kan för att komma i arbete.

Ärenden som behandlas vid social- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde den 27 september

Bakgrund

  • Inspirationen till Sundybergsmodellen kommer bland annat från Stockholms stads jobbtorg, där handläggarna arbetar på ett liknande sätt.  Till skillnad från Stockholm har inte Sundbyberg underlag för den bredden av insatser i egen regi, varför en LOV-upphandling enligt Nackas modell ska utredas. Modellen att kombinera SFI, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser på detta sätt blir helt unikt för Sundbyberg.
  • På social- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde i april 2016 la den grönblå majoriteten ett uppdrag till förvaltningen att utreda stadens befintliga arbetsmarkandsinsatser för att hitta förbättringar. Ärendet till nämnden den 27/9 är en återkoppling på det uppdraget.
  • I KFs budget för 2016 samt i social- och arbetsmarknadsnämndens internbudget för 2016 fick förvaltningen i uppdrag att upphandla SFI. Ärendet till nämnden 27/9 är en återkoppling på det uppdraget.