Josefin Malmqvist

Tiden är inne; sluta skrik från läktaren och delta i matchen

Nog med skvaller, även om det mesta i rysk politik förefaller vara skvaller… Putin har ett järngrepp om en land utan egentlig demokratisk tradition. Med undantag för några korta dagar där i början på 1900-talet vet inte det ryska folket vad de egentligen kan sträva efter – frihet. Kommer den ryska björnen vakna upp ur sitt ide och inse att det är en ny värld som väntar utanför? Vinden har vänt. De isande vindarna av kommunism och förtryck har sedan länge mojnat, och utanför är det nu en lätt bris av hopp och framtidstro som drar förbi? Solen skiner även på denna kontinent; möjligheterna tilltar för var dag, men klockan tickar. Idag mer än någonsin kan Ryssland vara med och aktivt och demokratiskt påverka världen vi alla lever i. Det anser Putin säkert redan att de gör, och till en viss extent har han rätt. Men det är som en outsider, och inte som en insider. Ryssland är som killen på läktaren i matchen som vet bättre än de nere på plan. Där uppe kan han skrika sig hes; det är nere på plan som man kan påverka.

Man kan ändå förstå att ryssarna är ett stolt folk. Är det inte otroligt att man lyckats hålla ihop ett land med 11 tidszoner – så länge? Genom en centralstyrning av sällan skådat slag – värre än alla fransmän från Ludvig XIV, Napoleon Bonaparte och de Gaulle – har man lyckats att genom århundradena kontrollera ett land där solen aldrig går ner, något engelsmännen idag bara kan drömma om. Visst kan man förstå att de känner sig omringade; med höga berg runt sina gränser lever de själva som nere i en dalgång där de genom århundradena blivit anfallna av galna medmänniskor som fått hybris. Klart att de vill påverka världspolitiken! Inte minst om vi tittar på mer nutida historia med förödmjukelserna i samband med såväl första som andra världskriget. Vad Ryssland idag måste inse är att det hjälper inte att stå på läktaren och skrika sig hes. Istället måste de på ett rättvist sätt delta i spelet, på demokratiska villkor – villkor som idag inte är uppfyllda.

Om ni någon gång surfat vet ni hur man ligger och väntar på rätt våg. När den sen kommer gäller det att i rätt ögonblick hoppa upp på sin bräda och ge järnet. Den vågen har nu kommit för Ryssland. Det gäller nu för det ryska folket, inte Putin, att utnyttja denna möjlighet. Västvärlden har ställt till det och återigen delat in världen i Vi och Dom. Här kan Ryssland spela en nyckelroll och de bara börjar sparka boll istället…