Valfrihet inom funktionshinderområdet

2018-06-15 Nu får Du möjlighet att fatta beslut om Ditt liv - LOV

Vid gårdagens sammanträde med social- och arbetsmarknadsnämnden – det sista innan valet – beslutade vi äntligen att införa lagen om valfrihetssystem (LOV) inom tre insatser inom funktionshinderområdet.

Genom att införa LOV får du som brukare möjlighet att välja vem som ska utföra din insats – oavsett om det är en boendestödjare som ska komma in i ditt hem och stötta dem med dagliga sysslor, om det är tillsyn av funktionshindrade barn innan och efter skoldagen eller om det är var du ska bo.

Det här är givetvis centrala frågor som det borde vara självklart att som individ bestämma över själv. Alternativen kommer presenteras i ett digitalt verktyg på stadens hemsida, för att underlätta möjligheten att göra ett informerat val.

Dessutom har genomgången av av vad våra egna verksamheter kostar, och omvärldsbevakning av vad motsvarande insats kostar på andra håll i Stockholms län, visat att flera av våra insatser är väldigt dyra. Därför kommer även LOV att innebära en harmonisering av kostnadsläget till kringliggande kommuner. Vi ska betala för kvalitet och resultat, och säkerställa att vi alltid får valuta för skattebetalarnas pengar.

Så tar vi ansvar för skattebetalarnas pengar och värnar kvaliteten för våra kommuninvånare!

Beskrivning av insatserna 

Korttidstillsyn

Idag har 26 personer beslut om korttidstillsyn i Sundbyberg.

Ungdomar med funktionsnedsättning som är över 12 år och behöver tillsyn efter skolan erbjuds korttidstillsyn från den termin de fyller 13 år. Insatsen kan behållas lika länge som barnet går kvar i skolan om behov finns. Tillsynen kan vara före och efter skoldagen, under lovdagar och studiedagar.

 

LSS-bostad för vuxna och barn

Klarar du inte av att bo i en vanlig bostad på grund av din funktionsnedsättning finns bostäder med särskild service.

Ett särskilt boende riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning och inte klarar av att bo i en vanlig bostad utan behöver mer omfattande stöd och service. Det finns olika former av boenden, till exempel gruppbostad eller servicebostad.

56 personer har denna insats idag.

 

Boendestöd 

Boendestöd är en socialpedagogisk insats som ges till dig som bor i ett eget boende och har en psykisk funktionsnedsättning. Du får ett praktiskt och socialt stöd. Det kan till exempel handla om att planera vardagen, ta kontakt med myndigheter, knyta sociala kontakter, bryta isoleringen samt även ett praktiskt stöd i det egna hemmet.
Finns idag i egen regi och har tidigare inte upphandlats.

121 brukare idag.

***

Handlingarna från social- och arbetsmarknadsnämnden den 14 juni finns här.

Här har jag tidigare skrivit om beslutet.