Vi vill bli bäst på integration av ensamkommande – med nytt arbetssätt

I can't say I dowithout you! (3).png

Sundbybergs handlingsplan för mottagande av ensamkommande barn och unga är nu framtagen, och väntas antas av social- och arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017. Det är resultatet av nära ett års arbete med kartläggning av individer och arbetssätt.

Vi såg stora brister i hur vårt mottagande fungerade, vilket bekräftades vid besök på våra boenden och i verksamheten. Nu kan vi istället erbjuda fler individuella vägar till ett självständigt liv.

Genom arbetet med handlingsplanen har brister identifierats och kunnat åtgärdats, och ett nya arbetssätt växt fram. Det har också bidragit till en medvetenhet och engagemang inom fler delar av verksamheten än de delar som varje dag arbetar med ensamkommande.

En viktig slutsats har varit att vår roll, i de flesta fall, är att rusta de ensamkommande och komplettera deras befintliga styrkor och kunskaper, snarare än att vårda.

Alla ensamkommande ska få de redskap de behöver för att påbörja ett självständigt liv här – genom boende, språk, fritid och arbetslivserfarenhet.

Handlingsplanen berör alla delar av de ensamkommandes tillvaro, exempelvis:

  • Boendetrappa, så den som fyllt 18 år flyttar till mer självständigt boende & förbereds på sitt nya liv.
  • Individuell utbildningsplan – i teori & praktik. Fokusera inte på träslöjd & hemkunskap – prioritera matematik, svenska och engelska.
  • Praktikplatser i näringslivet ger arbetslivserfarenhet & inspiration till olika yrken, genom utveckling av vårt Advisory board med näringslivet lokalt.
  • Systematiskt arbete med idrottsföreningar stärker & påskyndar integrationen.
  • Tidigare & mer strukturerat stöd för att hantera trauman, genom samarbete med landstinget.

Samtidigt som kommunen höjer ambitionsnivån i mottagandet har den statliga ersättningsnivån halverats. Det ställer krav på kommunen att tänka nytt och kreativt.

Vi vill tänka långsiktigt direkt och investera i en god start för våra nya sundbybergare – så de går till skolan eller jobbet, och inte socialtjänsten, när de fyller 20 år.

***

Bakgrund

Hösten 2015 tog Sundbyberg, likt de flesta andra kommuner i Sverige, emot ett stort antal nyanlända och ensamkommande. Då var det fråga om akut krishantering.

Hösten 2016 gav därför social- och arbetsmarknadsnämnden förvaltningen i uppdrag att gå igenom alla placeringar och individer för att hitta förbättringar i hur mottagandet bör organiseras och vilket stöd de enskilda individerna skulle behöva.

Resultatet har rapporterats i tre delrapporter: två under våren 2017 och den sista på social- och arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017.

Under tiden som arbetet pågått har även stadens revisorer granskat arbetet med mottagandet av ensamkommande barn och unga, och kommit fram till nästan identiska slutsatser, vilket har integrerats i arbetet.

***

Underlag